Kun \"kikat\" loppuvat kesken - Back to Basics!

Pelasin monta vuotta tennistä oikein valmentajan ohjauksessa. Kerran valmentaja kysyi: ”Mitä Jarmo teet, jos menetät otteen peliin ja pallon hallintaan?” Vastasin, että en tiedä. Hän sanoi: ”Back to Basics. Ala lyödä vahvoja ja selkeitä peruslyöntejä. Näiden avulla saat pelin uudelleen luistamaan. Juuri tästä syystä me harjoittelemme jatkuvasti peruslyöntejä, että ne osataan vaikka unissaankin.”

Tämä ”Back to Basics” -ajatus tai -filosofia onkin osoittautunut vuosien varrella hyväksi kaikilla niin elämän kuin yritysmaailman osa-alueilla.  Mitä teet, kun esimerkiksi myynti ei vedä, tavoitteet eivät toteudu, tuotanto takkuilee, tiedonkulku ei toimi tai sama reklamaatio toistuu? Vastaus on: ”Back to Basics”, eli ala tehdä perusasioita.

Toimintojen perusasiat on siksi hyvä tunnistaa, jotta niihin voi palata, jos asiat takkuilevat. Yleensä myös riittää, kun tunnistaa kolmesta viiteen tärkeintä perusasiaa, koska näillä on usein myös vipuvoimaisin vaikutus koko toiminnan kannalta. Lisäksi perusasiat kannattelevat koko toimintaa, aivan kuten talon kivijalka. Toimintojen perusasiat ovat yleensä hyvin yksinkertaisia, ja joskus ne vaikuttavat jopa itsestään selvyyksiltä - ja siitä huolimatta ne takkuilevat. Tässäpä esimerkki: Mikähän on liiketoiminnan perusasia, peruslyönti – ”Back to Basics”? No tietenkin se, että tulojen on oltava suuremmat kuin menot! Kuinka paljon suuremmat, sen voi jokainen itse miettiä ja päättää. Olen havainnut, että joissakin yrityksissä myydään tuotteita, jotka ovat kannattamattomia. Näiden valmistaminen on toisin sanoen kalliimpaa, kuin mitä niistä saa rahaa myytäessä. Tämähän on vastoin liiketoiminnan perusasioita! Yllättävän hyvin yritykset kuitenkin tunnistavat kannattamattomat tuotteet, ja niitä on vain tehty, jopa vuosikausia. Kun asian ottaa yrityksissä esiin, alkaa yleensä selittely. Sillä yritetään osoittaa, että asia ei olekaan näin ja jos on kannattamattomia tuotteita, niiden avulla pidetään tärkeitä asiakkaita. Nämä tosin saattavat myös olla kannattamattomia, eli tuovat vähemmän kuin vievät. Yritystoiminta, kuten myös koko elämä, on valintoja. Pahin petoksen muoto onkin itsepetos, koska se yleensä paljastuu lopulta ja seuraukset voivat olla todella tuhoisat.

Miten hyvin siis tiedät tai tunnistat toimintasi perusasioita ja mitä sinun ja joukkueesi on käytännössä hyvä harjoitella koko ajan?

SelinSelin

Käyntiosoite Varnankatu 3F, 20320 TURKU
Puhelin 050 0710376 / 040 0592 918
Sähköposti info@selinselin.fi
Internet www.selinselin.fi
Uutinen kirjoitettu 05.08.2014